7. ELVEK, ERÉNYEK, ÉS ERKÖLCSÖK



7.I. Köreinkben feladatod van. Feladatod, hogy fejleszd magad, fejleszd környezetedet, gyarapodj tudásban, erőben, légy állhatatos céljaidat illetően, kutyáknak ne törj meg, és a legfontosabb: valósítsd meg az álmaidat!

7.II. Ne azért dolgozz, hogy az legyen az életed, hanem dolgozz azért, hogy meglegyenek a feltételei életed kiteljesedésének! Számunkra mindenki büdös, aki nem művész, nem tudós, és nem földműves, mégis a munkáját tartja örömei legfőbb forrásának. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy pizzasütő nem imádhatja a pizzasütés műveletét, de mi azért fenntartjuk a jogot, hogy gyanakvó pillantásokkal illessük az illetőt.

7.III. Viszont minden feladat elvégzése akkor üdvösséges, ha elvi és erkölcsi alapjai kikezdhetetlenek. Ekkor cselekszel a becsület és az igazság útján. Természetesen lehet máshogy is cselekedned, csak akkor ne vesztegesd az időnket.
Jó munkához tehát nem az idő, hanem helyes hozzáállás és igaz szív  szükségeltetik. Ehhez szükséges ismerni az általános elvi tételeket, és a nemek szerinti erényeket.

7.IV. Az általános elvi tételek, melyek férfiakra és nőkre egyaránt érvényesek:

7.1. Az Egyenesség Útja:
légy egyenes, és fair mindenkivel, aki rászolgált.

7.1.1. Kerüld azokat, akik erre képtelenek. Ne légy részrehajló, valamint megokolatlan, kiérdemeletlen tekintélyt ne tűrj fejed felett, kiérdemeletlen dicséretet ne fogadj el, és kezeld az ilyesmit gyanakvással.

7.1.2 Kerüld a hősködést, a nagyotmondást, és minden, önbizalomhiányból fakadó feltűnősködést! Ha valóban önbizalom-hiányos vagy, fejleszd önbizalmadat, találd meg a helyed a világban, vedd észre, hogy egyáltalán nem vagy rosszabb, vagy hitványabb másoknál, legfeljebb az asszertivitásod kisebb, mint az övéké.

7.1.3 Bárki kéri véleményedet, mindig az igazat mondd. Ne az elvártat, ne a kamut, ne azt, amit a másik hallani akar. Ha úgy véled, hogy az igaz szó a másikat sérti, kérd meg az illetőt, hogy véleményt másoktól kérjen az adott kérdést illetően, ha pedig az illető ezen is megsértődik, hagyd magára. Nem a te feladatod fel nem nőtt kisgyerekek pesztrálása.

7.2. A Diszkréció Útja:
légy a titkok őrzője, és megtartója.

7.2.1 Ne te bíráld el, hogy egy titok mekkora: lehet, hogy neked kicsi, aki megossza veled, annak óriási.

7.2.2 Titkot tovább soha ne adj, bármilyen triviálisnak is tartod. Ha titkot tartani képtelen vagy, mentsd ki magad minden ilyen beszélgetésből!

7.2.3 Pletykálkodásban ne vegyél részt, véletlenül füledbe jutott pletykákat tovább ne adj! Légy te az áthatolhatatlan ólompajzs, amelyen a sugárzó munkahelyi piszkoskodásnak esélye sincs átjutni!

7.2.4 Szomszédba ne járj át nyelvet köszörülni, barátok tettein ne rugózz a söröd mellett!

7.2.5 Magadról csak akkor beszélj, ha kérdeznek, és a kérdezőt válaszra méltónak találod, kivéve, ha intim kapcsolatban önmagadról beszélni szükségét érzed!

7.2.6 Párodról, barátaidról rossz szót soha ne ejts, ha rosszat tettek veled, vagy csúnyán bántak másokkal, amely tettekből beszélgetőpartnerednek sem kára, sem hátránya nem származott, hallgass erről; senkinek nincs köze ahhoz, hogy közted és párod között, vagy párod és más idegenek között mi zajlott.

7.2.6b ( Ettől az elvtől csakis és kizárólag abban az esetben tekints el, ha volt, vagy jelenlegi párod viselkedése életveszélyes, vagy emberellenes bűncselekményekbe torkollott, vagy torkollhat, mert ez esetben kötelességed felebarátaid, vagy a hatóságok értesítése a veszélyről. )

7.2.7 Szexuális kalandjaidat, partnered preferenciáit, kedvenc pózait, furcsa szokásait harmadik féllel megosztani pedig az egyik legelképesztőbb taplóság; ilyesmit ne művelj!

7.2.8. Az az ember, aki párjának életét egy kocsmában, vagy egy munkahelyen másoknak ki tudja teregetni, az az ember se nem szereti, se nem tiszteli párját.

7.3. A Megvesztegethetetlenség Útja:
Soha ne hajolj meg senkinek ellenszolgáltatásokért: sem pénzért, sem pozícióért, sem ígéretekért, sem szexért!

7.3.1 Mások ilyen irányú közeledéseit azonnal, és határozottan utasítsd el!

7.3.2 Ha ajándékot ajánlanak fel nem hozzád közel álló, vagy családodba tartozó emberek, azonnal kezdj el gyanakodni, és udvariasan utasítsd vissza!

7.3.3 Egy tábla csokit ne fogadj el, ha annak őszinte ajándékba adása nem száz százalékosan megindokolható egy már meglévő rokoni kapcsolattal, barátsággal, szeretettel, szerelemmel!

7.3.4 Magad soha ne adj kenőpénzt senkinek, ne nyújts semmilyen szolgáltatást anyagi, vagy pozícióbeli protekcióért cserébe!

7.3.5 Protekciót felajánlva se fogadj el, csak hittársaid segítségnyújtását vedd igénybe! Hittársaid segítségnyújtása ugyanis kötelesség, és nem protekció.

7.3.6 Hálapénzt orvosnak, borravalót szolgáltatóknak kötelességérzetből ne adj!

7.3.7 Mindenkit érdemei szerint kezelj, előnyökhöz ne juttass senkit, jogosulatlan előnyök érvényesülését magad felett ne tűrj meg, de legalábbis hűvösen ignorálj!

7.3.8 Mások hamis önelégültségét ne tápláld, és ne is fogadd el! Alaptalan követelődzéseknek ne dőlj be, ilyet ne tolerálj az életedben!

7.4. A Mértékletesség Útja: 
Ne állj a hülyeség érmének egyik oldalán sem! Nem az alkohol a rossz, hanem az absztinensek, és az alkoholisták a hülyék! Járj középen!

7.4.1 Ne állj be az absztinensek közé, akiknek nagy része életében egy korty alkoholt nem fogyasztott, és halvány fogalma sincs róla, hogy mi ellen tiltakozik: olyanok ők, mint azok, akik azért vallják, hogy a Föld lapos, mert a kert végét életükben el nem hagyva, onnan még nem látták annak görbületét.

7.4.2 És ne állj be az idült alkoholisták közé se! Ők az érem két oldala, a széles út!

7.4.3 Te járj középen, a keskeny úton, ha úgy tetszik, az érem élén, és ne annak valamelyik oldalához tapadva! Emlékezz a keskeny ösvényre! Fogyassz alkoholt, ha kedved tartja; a te feladatod, hogy ne részegedj le! Soha!

7.4.4 Semmilyen indok nem lehet elég jó ahhoz, hogy bárki a mértékletességet felrúgó részeg disznóként lásson!

7.4.5 Vigyázz, hogy semmivel se kerülj függő viszonyba! Ne határozhassa meg az életedet semmilyen szubsztancia, ne légy semmilyen szokás rabja.

7.4.7 De ne is vess meg semmit, mert a Világteremtő nem azért adta neked a lehetőséget az élvezéséhez, hogy te azt "okosan" megtagadd!

7.4.8 A mérték legyen a Teremtő vezérlő karja előtted!

7.4.9 Értelmezz mindent az érem példája alapján: nem az absztinens, és nem az alkoholista az okos ember, hanem a mértéktartó, aki megtanulta a személyes határát, és erkölcsében szilárd ahhoz, hogy azt ne lépje túl. Ő az, aki középen jár, nem pedig a hülyeség érmének egyik, vagy másik oldalához tapadva stagnál.

7.4.10 Nem az antidohányos, és nem a gyárkéményként dohányzó az okos ember, hanem a "kocadohányos", aki három-négy havonta, ünnepi alkalmakkor gyújt rá.

7.4.11 Nem az aszexuális, és nem a szexmániás az okos ember, hanem az, aki tud szerelembe esni, és a szexet ennek kifejezésére használja.

7.4.12 Nem a beszari, és nem a kockázatmániás az okos ember, hanem az, aki pontosan tudja, hogy mikor érdemes, mibe befektetnie, és milyen észszerű határok mellett kockáztathat, magyarul, akinek nemcsak ahhoz van esze, hogy tudja mit csinál, hanem ahhoz is, hogy tudja, hol a határ.

7.4.13 Gyakorlatilag a világon majdnem mindent csinálhatsz szabadon, ha a Mértékletesség Útját elsajátítod.

7.5. A Tettek Útja:
Ne hallgass nyavalygókra, és ne hagyd magad beszippantani se a negatív, se a lusta disznó emberek által!

7.5.1 Ne fogadd el életfilozófiának a „nem lehet", a „nem vagy rá alkalmas", az „úgysem sikerülhet", és a „nekünk azt nem szabad" beteges, nihilista filozófiáit!

7.5.2 Ismerd fel, hogy a nihilisták beteg emberek: saját kishitűségük, lustaságuk, tunyaságuk miatt való tanulni képtelenségük, és hiábavalóságba vetett hamis hitük súlya roppantotta őket össze.

7.5.3 Kétségtelenül divatos filozófia a "csináljunk a közepébe mindennek, mert úgysincs értelme semminek" filozófiája, de te légy a tettek embere!

7.5.4 Ne tudj előre semmit, amíg meg nem próbáltál valaminek az elérése érdekében cselekedni!

7.5.5 Hagyd meg a defetizmust a hülyék mentsvárának - nélküled is elegen lakják azt!

7.5.6 Hagyd meg a depressziót az ostobák önámításának, mely elhiteti velük, hogy saját inadekvátságuk a szemét világ hibája, sohasem az övék.

7.5.7 Ha életed éppen nem abban a mederben folyik jelenleg, melyben te szeretnéd, ismerd fel a tényt, hogy valamit máshogy kell cselekedned a kedvezőbb eredmény eléréséhez, de cselekedj!

7.5.8 Az életed önmagában, cselekvés nélkül is le tud csúszni a pöcegödörbe, ha cselekszel, akkor legalább tenni próbáltál valamit ellene!

7.5.9 Tedd fel a kérdést magadnak: mennyivel értelmesebb cselekedni - és esetleg akár  cselekvés közben elrontani valamit -, mint ölbe tett kézzel, a hibák kijavításának lehetősége nélkül szemlélni, ahogy minden rosszra fordul?

7.5.10 Ha az alaptétel a nihilisták szerint az, hogy az élet úgyis szar, miért ne cselekednél? A legrosszabb, ami történhet, hogy minden marad a régiben!

7.5.11 De te, velük ellentétben legalább cselekedtél valamit, és tapasztalatból beszélhetsz, cselekvéseddel alapvetően biztosítva minden általad elérhető lehetőséget a helyzet megfordítására, míg ezeknek a lustaságoknak csak a lepcses szájuk jár, önálló tapasztalati szinten fogalmuk sincs semmiről!

7.6. A Haladás Útja:
haladj előre az utadon, ne állítson meg semmi, és senki!

7.6.1 Azokat a koloncokat, amelyek hátráltatnának, vesd le magadról!

7.6.2 Ismerd fel, hogy azok az úgynevezett haverok, akik sohasem a sikerednek örülnek, hanem ellenkezőleg, a maguk lusta disznó szintjére akarnak visszarántani téged, valójában olyanok neked, mint száz felelőtlenül kivetett vasmacska a halászladiknak. Örökre lehorgonyozhatnak a sötétség óceánjának fenekére, ha nem veted le őket.

7.6.3 Tanuld meg, hogy a "barát", aki nem a sikereidnek örül, hanem a maga nyűgjeiben akar részesíteni téged, aki nem veled haladni akar, hanem vissza akar rántani magához - többnyire a züllésbe -, az nem barát, hanem ocsmány pióca. Szabadulj tőle minél előbb, lelkiismeret-furdalás nélkül!

7.6.4 Soha ne gondolj arra, hogy te tartozol neki! Az ilyennek nem tartozol semmivel!

7.6.5 Szüleid esetleges negatív csámcsogását a képességeidről ignoráld! Az a szülő, aki nem segíteni akarja gyermekének előmenetelét, aki gyermekei eredményeit nem tudja becsülni, aki gyermekei fejlődésére nem büszke, az nem szülő, hanem hanem fedező, meg ellő! Élj velük, amíg köteles vagy, de szabadulj tőlük a lehető leghamarabb, amint tudsz!

7.6.6 A szülő iránti tisztelet nem terjedhet addig, hogy az életedet teszed tönkre miattuk, az álmaidat adod fel, mert ők vagy mindenre alkalmatlanok, vagy valami olyasmit akarnak kinevelni belőled, ami te sosem akartál lenni!

7.6.7 Haladj! Ne állj meg! Fejlődj! Tanulj! Tökéletesedj! Ezekért bocsánatot soha ne kérj, ezekhez engedélyért soha ne esdekelj!

7.6.8 Akinek folyamatos haladásod nem tetszik, az essen neki a harapós lónak! Nem tartozol nekik semmivel, lelkiismereted soha ne terheljék!

7.7. Az Önmagunkból Határozás Útja:
Személyes preferenciáidat sose hagyd, hogy mások határozhassák meg, ha az nem más egyén, vagy a társadalom sérülését jelenti!

7.7.1 Ints be a liberálisoknak, de ints be a konzervatívoknak is, ha szükséges! Egyik sem sokkal különb a deákné vásznánál, mellesleg! Az egyik banda idióta, de legalább tud dugni, a másik banda picivel értelmesebb, de szexuálisan betegesen represszív. Soha ne az idiótát kérdezd a józan észről, és soha ne a farkatlant kérdezd a szexről. Találd meg a magad útját nélkülük!

7.7.2 Ne szeress, hallgass, egyél, vagy viselj semmit azért, mert az más szerint helyes, illendő, trendi. Ha zöld nadrágot akarsz felvenni sárga tophoz, vegyél fel azt! És ha ez Borikának - aki nem mer mást felvenni, mint x-színűt, mert manapság az a divat - nem tetszik, akkor számára is csak egy feladat maradt: látogassa meg ő is a harapós lovat! Hiszen azzal, hogy zöld nadrágot viselsz sárga toppal, a világon senkinek sem ártasz!

7.7.3 Úgyhogy szeress, amit és akit te szeretsz, hallgass, amit te akarsz, egyél, amit te szeretnél!

7.7.4  Mások preferenciáinak ne hódolj meg, hiszen ezeknek az embereknek egy része még akkor is tüsténkedik majd fogást találni rajtad, amikor már mindent az ő szájuk íze szerint csinálsz! Ez a természetük!

7.7.5 Ismerd fel a tényt, hogy a legtöbb embernek tényleg leginkább arra van a szája, hogy jártassa! Ne törődj velük!

7.7.6 De vigyázz! Ha személyes kis passzióid más kárára, vagy más beleegyezése nélkül, de az ő kényszerű bevonásával zajlik, nincs jogod azt űzni! Ezt csak azért mondjuk el, mert manapság divatossá vált minden beteglelkű zaklatónak jogokat követelnie.

7.7.7 Úgyhogy, ha esetleg egy mocsadék pedofil vagy, aki a fenti sorokat olvasva úgy értetted, hogy preferenciáidat például a gyermekzaklatásban szabadon gyakorolhatod, akkor minimum egy szeneslapáttal történő irgalmatlan veréssel fogunk megtanítani rá, hogy a gyermek szent, és sérthetetlen, a sorokat pedig finoman szólva is, félreértetted!  

7.7.8 Egyébként, ha pedofil vagy, szíveskedünk még azt is közölni, hogy tagjaink tettenéréskor szabadon megölhetnek vallási tanításunk értelmében, hiszen ölni csak a tilalmakban felsorolt esetekben tilos, önvédelemből, és a gyengék és gyámoltalanok oltalmazásakor minden további nélkül szabad! Úgyhogy reméljük érted, ha preferenciáid ennyire betegesek, kívül tágasabb, és jobb, ha sohasem találkozunk!

7.8. Az Alapvető Megértés Útja:
Sajátítsd el annak megértését, hogy a vallás tudomány nélkül pusztán zavarodott egyének már eléggé idegesítő hókuszpókusza, a tudomány vallás nélkül viszont a statikusnak, és az élettelennek a tanulmányozása.

7.8.1 Mi a materialista okostojások süketelését legfeljebb annyira szeretjük hallgatni, mint amennyire hullát szeretnénk gyalázni, és a spirituális megmondóembert olyan komolyan vesszük, mint Brekit, a békát!

7.8.2 Úgyhogy ne válaszd szét a kettőt! Légy bölcsebb ezeknél! Te már tudod, hogy

7.8.3 Isten, a (spirituális) azonos a Világegyetemmel (a tudományossal).

7.8.4 Ne törődj vele, hogy némi, túlművelt zokniagyúból álló internethadacska majd megpróbál hitelteleníteni.

7.8.5 Ugyanezek az emberek rém tudományosnak tartják azt terjeszteni, (egyébként az igazságtól nem túl távol állóan) hogy az emberiség egy interaktív szimuláció része, és mi valójában programok vagyunk...

7.8.6 No és valójában ki programozta a szimulációt? Csak nem Isten? Hogy? Tehát akkor kiderül, hogy ők is Istent (a spirituálist) kötik össze a Programozóval (a tudományossal), csak az igazabb, amit ők mondanak, mert van hozzá sok diplomájuk?

7.8.7 Nos, az ilyesmitől sose ájulj el! Jelen sorok írója bizalommal megsúgja neked, a humán tudományokkal foglalkozó egyetemeken olyan szinten hemzsegnek az unintelligens hülyék  - kikből hamarosan majd a túlképzett internetes megmondó zokniagyúak lesznek -, hogy egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha tisztességes ember ódzkodna még attól is, hogy egy ilyen egyetem százötven méteres körzetét megközelítse, a fertőző elhülyülést elkerülendő!

7.8.8 Az alapvető megértés útja tehát egy merőben agnosztikus alapállás: annak megértése, hogy a Világegyetem teljes egésze megérthetetlen, és befogadhatatlan egy emberi elme számára, ezért akik ócska vallások, -izmusok és egyéb mesterséges keretrendszerek fogságából szólongatnak azt bizonygatván, hogy ők a világon mindent tudnak, valójában annyit értenek a tulajdonképpeni, minden ócska cimkétől mentesített tudással, lehetőségekkel és megértéssel kapcsolatban, mint Pista bá bal heréje.

7.9 Az Egészséges Gyanakvás Útja némiképp csatlakozik az előző tételhez: legyen benned némi egészséges gyanakvás ideák, címek, vélt, vagy valós hírnév, és általában a kategorikus megmondási törekvésekkel szemben!

7.9.1 Sőt, mi azt kérjük, még bennünk is kételkedj egy kissé! Hátha nem mi tudjuk jól! Hátha van, ami máshogy lehet igaz!

7.9.2 Mindig figyeld meg az ágendát! Ami a világot mozgatja, amit a valós történések a látó számára feltárnak, az a háttérben futó ágenda.

7.9.3 Nincs olyan hír, melynek terjesztése mögött ne lenne érdek! Nincs olyan idea, amely valakinek ne a programját szolgálná! Nincs olyan párt, amelyet nem eredetileg a hatalomban maradás mentőhajójának álmodtak meg! És persze nincs népszerű tudós, akit ezek ne vettek volna meg, pusztán azáltal, hogy ők fizetik a kutatásait!

7.9.4 Úgyhogy légy óvatos a sokat szereplő, népszerű(sített) személyiséggel, mert nem biztos, hogy az igazat mondja, és abszolút ne hatódj meg, ha elkezd hisztizni arról, hogy hány diplomája van, és hol végzett! Ha hülyeséget beszél, kenje a hajára az összes diplomáját!

7.9.5 És légy óvatos a kenetteljes pap bácsival is, aki éppen az örökké tartó pokoltűzzel fenyeget, mert ő is csak a lelkek felett gyakorlott hatalmába kapaszkodik! Neki se hidd el, hogy akár egyszer is végigolvasta a Bibliáját!

7.9.6 Általában azt hidd el, amit érzel, felfogsz, látsz, tapasztalsz, és amit a saját belső hangod súg!

7.9.7 Címeket ne fogadj el! Te nem voltál ott, amikor a pap bácsit avatták, és túl sokan vesznek az Ecserin is diplomát ahhoz, hogy névértéken elhidd Baltazár professzor minden szavát!

7.9.8 Vésd eszedbe továbbá azt is, hogy az úgynevezett összeesküvés-elméletek, a Hold túloldala, Mars-biszbaszok és sok-sok hagymázasság (ami persze egyáltalán nem zárja ki, hogy nincs bennük némi igazság) általában ugyanazon forrásokból jön, mint a tárgy, amelynek bilijét az elmélet állítólag sikeresen kiborítja. Lenin óta ismert: tézis-antitézis... a végén meg megkapod a szintézist kis szürke manók képében!

7.9.9 Légy benne biztos, hogy a legtöbb úgynevezett leleplezés az állítólagos leleplezettek szíves közreműködésével, sőt, vezényletével történik! Ne állj be a kritikátlan, minden hülyeséget nagykanállal evő tudatlanok táborába!

7.9.10 E tételt is egyébként javasoljuk a középút megtalálásával megközelíteni. Egy példa: a tudós bácsi elmondja neked, hogy mivel semmilyen konkrét bizonyítékunk nincsen a földönkívüli lények létezéséről, azokban szilárdan hinni - pláne, hogy valaha is meglátogattak minket - alapvető alufólia-sapkásság. Az alufóliasapkás viszont elmondja neked, hogy a tudós bácsi egy gonosz Man In Black, mert az amerikaiak már Eisenhower idejében felvették a kapcsolatot a földönkívüliekkel, akikről minden okos ember tudja, hogy a Plejádokról valók.

7.9.11 Holott a valóság az, hogy a példában szereplő tudós bácsi, valamint az alufóliasapkás csodagyerek egyaránt olyan okos, mint egy marék aprókuki.

7.9.12 Merthogy az igazsághoz tudományosan az áll legközelebb, hogy a Világegyetemet alkotó, emberi fogalmakkal gyakorlatilag meghatározhatatlan mennyiségű bolygó, vagy megfelelő keringési pályán található nagy méretű hold puszta léte alapvetővé teszi, hogy a Földhöz hasonló égitest milliárdnyi nagyságrendben létezhet, és ha ezen csak minden milliomodik bolygón alakulhat ki értelmes élet, már akkor ezres nagyságrendű földönkívüli civilizációról beszélhetünk;

7.9.13 az alufóliasapkás pedig alapból egy olyan csodálatosan hülye gyerek, aki az összes ócska alufóliasapkás baromságot annak ellenére kajolja be, hogy a hülyeségére huszonnyolc más épelméjű magyarázat is található, valamint a wikileaksen, amely a fél világot kiteregette, még a hülyeségére utaló feljegyzést sem találhat.

7.9.14 Ergo: értsd meg, hogy a világon minden elkötelezett bohóc egy ágendával rendelkezik!



Vissza a tartalomjegyzékhez